Козметична дентална медицинаКозметична дентална медицина

Разделът "Козметична стоматология"
е подготвен от Д-р Николай Папанов
www.drpapanov.ideabg.com

Определение и цели


"Нуждата да си хубав е като нуждата да си здрав...Иска ти се в този удивителен свят да не бъдеш в дисонанс, да не бъдеш мътно петно, а един хубав или поне чист тон. Едва ли има по-мъчително от това чувство на нарушена хармония със света."

Блага Димитрова

Думата "козметика" произлиза от гръцката дума "космос", която означава украшение, украсяване. Целта на козметичната стоматология е да възстанови и/или подобри естетичния вид на зъбите, а оттам и на цялото лице. Красивата усмивка и красотата въобще трудно се поддават на точни определения. Те зависят от много фактори, които са в доста голяма степен спорни и субективни.

Правилата, към които стоматолозите се придържат по отношение на форма, цвят, големина и подреждане на зъбите, нямат за цел да сложат естетиката в строги рамки. Те са просто основата, с чиято помощ екипът стоматолог - зъботехник (съобразявайки се с изискванията на пациента) се стреми да постигне уникалните хармония и красота на зъбите, усмивката и лицето, специфични за всеки отделен човек.

NB!  Преди да пристъпи към каквато и да е било козметична намеса стоматологът ще прегледа зъбите и венците ви, за да е сигурен, че имате добро орално здраве.


Методи и средства, използвани в козметичната дентална медицина

1. Избелване на зъбите

  • външно избелване

Цветът на зъбите е индивидуален, а и с годините зъбите естествено потъмняват. С времето оцветяване на зъбите може да се получи при употребата на кафе, чай, сода, тютюн и някои храни. Оцветяване може да възникне и от някои вродени и детски заболявания, медикаменти, физически травми и др.

Системите за външно избелване на зъбите премахват оцветяванията с нежно, дълготрайно излъчване на кислород, което ще оксидира и избели оцветяванията във вашите зъби. Структурата и здравината на зъбите не се променя. При мнозинството пациенти, подложени на такава процедура се постига забележимо ниво на избелване.

Порцелановите и композитните възстановявания не се избелват, затова се налага тяхната подмяна след приключване на процедурите.

Избелващият гел се нанася в индивидуално изработени пластмасови шини по предварително снет отпечатък. Стоматологът преценява колко нощи трябва да носите шините за максимални резултати. В повечето случаи са необходими 10 - 15 нощи (има системи, с които избелването става приблизително за 1 час).

Опитът и проучванията показват, че ефектът от избелването трае с години. Зъбите могат да потъмнеят по-бързо, ако отново се изложат на продукти, които ги оцветяват:тютюн, кафе, кола, червени вина или сокове. Въпреки това зъбите ви ще останат значително по-светли, щом веднъж е правена избелваща процедура. Може да ви бъде препоръчана избелваща паста за зъби, за да се минимализира образуването на външни петна по зъбите ви.

Резултатите от избелването ще зависят от нюанса на зъбите и вида на оцветяванията.
Някои пациенти, докато използват избелващи продукти, изпитват повишена чувствителнос към студено.Тя изчезва 1 - 3 дена след завършване или прекъсване на избелването. В този случай стоматологът може да ви предпише гел за намаляване на чувствителността. 

  • вътрешно (ендодонтско) избелване

В много случаи след ендодонтско лечение, травма и др. се наблюдава промяна в цвета на зъбите. Тези оцветявания се дължат на отлагане на пигментни вещества дълбоко в зъбните тъкани. Затова е разбираемо, че такива зъби почти не се поддават на външно избелване. В тези случаи избелващото вещество се поставя в пулпната камера и зъбът се запечатва за 5 - 7 дни. Ако е необходимо, процедурата се прави още 2 - 3 пъти. Важно е да се отбележи, че е безсмислено да се избелват силно разрушени зъби. В тези случаи се прави обвивна корона.


Връзки с други специалности
 

Козметичната стоматология е тясно свързана с другите стоматологични специалности.
На първо място трябва да се отбележи, че много често проблемите в естетичния вид на зъбите и венците се дължат на някакво заболяване. Това са зъбния кариес и неговите усложнения, вродените нарушения в структурата на твърдите зъбни тъкани, гингивитите, парадонтитите и др. Една част от тези проблеми се решават едновременно с поставянето на фасети, корони и т.н., но други изискват предварително лечение (виж орална хигиена, парадонтология, ендодонтия, хирургична стоматология и ортодонтия).

Хирургичната подготовка е неизбежна, когато трябва да се промени линията на венеца и/или да се удължи зъбната корона. Това се прави чрез гингивопластика и остеопластика, ако е необходимо (виж орална хирургия).

При леки отклонения в подреждането на зъбите козметичната намеса е алтернатива на ортодонтската. В много други случи се налага приложение и на ортодонтия и на козметична стоматология с цел по-бързо и пълно постигане на желаните резултати.

 

Този сайт използва бисквитки. Използвайки сайтът вие се съгласявате с условията ни.

Съгласен съм Условия