... ме научи да обичам повече себе си!... ме научи да обичам повече себе си!... ме научи да обичам повече себе си!... ме научи да обичам повече себе си!

... ме научи да обичам повече себе си!

"Благодарна съм на Господ за щастливите съвпадения в живота ми. В случая с Иван те са две. Едното е чисто човешко - че сме роднини и че е един от малкото хора, с които сме на една вълна и затова обичам да си говоря и да споделям с него всичко – от радости и предизвикателства в живота до щури и невъзможни идеи и мечти. Второто съвпадение е професионално - в негово лице и с неговата "Фабрика за усвимки" случих на ортодонт. А ми се струва, че случването на ортодонт е много лично, почти като случването в женитбата – резултатите са за цял живот :-) 

Когато сложих брекети, много мои познати ме питаха недоумяващо защо съм ги сложила (някои ги наричаха дори "скоби"), като зъбите ми били прави. "Прави" бяха на кукуво лято. Това е мит, който често човек сам си повтаря или другите охотно му разказват, когато има съпротиви да сложи брекети. Другият мит е, че всевъзможни дребни несъвършенства са част от "чара" ми и "не са болка за умирачка". И аз така се успокоявах. Обаче 5 г. преди да започна ортодонтското лечение присъствах на едно обучение на д-р Алекзандър и само от случаите, които той показваше (без въобще да съм навлязла в дълбочина) вече знаех, че попадам в категорията на случаите за ортодонтско лечение. Осъзнах, че сигурно 99% от хората са за брекети, но дори не го знаят просто, защото не знаят колко красива може да бъде усмивката им и, че това е напълно възможно и то само с ортодонтия, без оперативна намеса. 

А като видях ортодонтските резултати - искрящи и абсолютно невероятни усмивки и трансформирани пациенти, които д–р Алекзандър показваше, разбрах на какво е способна ортодонтията и се размечтах и аз за такава "холивудска" усмивка, както той нарича специфичният краен резултат, който се получава с неговата система брекети… 

Накратко, човек веднъж като усети красотата на съвършенството, сякаш проглежда … и после не може да забрави – летвата е вдигната високо и всичко, което се прави на по-малко от 100% буквално дразни. 

Иван е учил лично при д-р Алекзандър и за мен беше ясно, че той е моят ортодонт. 5-6 г. ми отне самото чудене и маене как да сложа брекети. Бях с привидно прави зъби, но с много дълбока захапка, неправилно разположени корени на предните долни зъби и изместена средна линия на горните зъби, леки болки при дъвчене – все очевадни показатели за ортодонтско лечение. Когато спрях да се замозаблуждавам и най-накрая сложих брекети, дори аз, която вече бях наясно колко много малки, но значими, недостатъци има в усмивката ми, онемях като видях как линията на брекетите се накъдри като крив макарон. Изведнъж истината лъсна и ми стана ясна като бял ден, че "чарът" и колко са "прави" зъбите ми е една безпощадна липса на "очи" за красивото, почти като "зараза".

Въпреки голямото ми желание,  започнах лечението с лек ужас, защото зъбите ми са чувствителни и си мислех, че много ще ме боли. Нищо подобно. Като изключим лекото стягане за 1-2 дни при поставянето на брекетите и после при затягането им при контролните прегледи, не съм усещала болка. 

Случаят ми изглеждаше привидно "лесен", а всъщност се оказа случай на "фините настройки" и вместо 2 продължи 3 години. Зъбите ми просто се наместваха бавно… Хем много се пазарях да свалим брекетите по-рано, а направо не знам как отлетяха тези 3 г. Това лечение за мен беше невероятно изпитание на търпението – да чакаш естествените ти зъби да се наместят с определения от природата им ритъм, да поддържаш хигиената им през цялото време и да го правиш с любов, а не с досада или защото "трябва". Минах през всичките фази на "трябва", "писна ми", "няма ли да ги свалям тези брекети вече"… И се опознах. Разбрах, че ортодонтското лечение е физиологично, но е и брутално честно огледало на това доколко истински обичаш себе си не на думи, а всяка сутрин, всяка вечер, когато застанеш пред огледалото… Като лакмус тест е - веднага разбираш.

Особено съм благодарна на Иван, защото с невероятното си присъствие, търпение, любопитство, стремеж да изпипа детайлите и огромна, огромна любов към това, което прави, и към хората, не само ме удивляваше всеки път, но ме научи да обичам повече себе си! А това вече е безценно и като новата ми прекрасна усмивка е за цял живот!"

С вечна благодарност, 
Ирина Горялова
гр. София
23.12.2015 г.

 

Този сайт използва бисквитки. Използвайки сайтът вие се съгласявате с условията ни.

Съгласен съм Условия